Gdy dziecko
skończy 2 lata, to najlepszy czas, aby pożegnać posiłki ze słoiczków, kaszki,
czy zmiksowane zupki. Dwulatek to już nie niemowlak i oprócz mleka je coraz
więcej rzeczy, którymi odżywiają się starsze dzieci i dorośli.
Taki maluszek
powinien jeść co 3-4 godziny, aby prawidłowo się rozwijać. Podstawowymi
posiłkami są oczywiście śniadanie, obiad i kolacja, ale należy uzupełnić je
drugim śniadaniem i podwieczorkiem. Najlepiej by było, aby posiłki spożywać o
stałych porach, wtedy organizm lepiej kontroluje uczucie głodu i sytości. Bardzo
ważne jest, aby jadłospis malucha był różnorodny. Jedząc różnorodne produkty,
malec dostarcza swojemu organizmowi całą paletę składników odżywczych.
Dwulatki
szybko rosną i są niesamowicie ruchliwe, dlatego mają duże zapotrzebowanie
energetyczne. Produkty zbożowe są głównym źródłem energii i powinny występować
w każdym posiłku. Dzieci w tym wieku powinny jeść już wszystkie rodzaje zbóż (z
wyjątkiem dzieci chorych na celiakię). Układ pokarmowy dwulatka jest już
dojrzały, dlatego niemowlęce kaszki należy zastąpić grubą kaszą (np. gryczaną –
powinna być dobrze ugotowana, a nawet rozgotowana), ryżem, makaronem, płatkami
śniadaniowymi, a także jasnym i pełnoziarnistym pieczywem. Zwróćmy szczególną uwagę
na produkty z pełnego przemiału, bogate w błonnik pokarmowy, który reguluje
pracę przewodu pokarmowego.
W diecie
dwulatka wciąż bardzo ważną rolę odgrywa mleko i produkty mleczne. Są one
głównym źródłem pełnowartościowego białka i wapnia o najwyższej
przyswajalności. Maluszki powinny spożywać w ciągu dnia 4-5 porcji mleka i jego
przetworów. Dziecko w tym wieku może wciąż pić mleko modyfikowane, ale również
mleko krowie pasteryzowane (po przegotowaniu), oraz UHT. Należy też wprowadzić
do diety maluszka produkty probiotyczne i fermentowane - bogate w bakterie
kwasu mlekowego. Wstrzymajmy się jeszcze z serami żółtymi, topionymi, czy
pleśniowymi, ponieważ zawierają dużo sodu i tłuszczy nasyconych.
Krąży
opinia, że dzieci już od 2 roku życia powinny w swojej diecie ograniczać
produkty z dużą zawartością tłuszczu. Ma to rzekomo uchronić je przed chorobami
układu krążenia.
Dwulatki
powinny jeść warzywa i owoce. Owoce – 2 porcje, około 250 g, np.: jabłko,
banan, pomarańcza, morele, śliwki itd. Warzywa – do każdego posiłku. Można je
jeść do woli.
Bardzo
ważnym składnikiem w diecie dwulatka jest pełnowartościowe białko, które
znajdziemy w mięsie, rybach oraz jajach. Maluszek codziennie powinien zjeść
któryś z wymienionych produktów. Czerwone mięso jest również źródłem żelaza,
dlatego dzieci powinny je jeść. Starajmy się podawać dzieciom 1-2 razy w
tygodniu rybę, a szczególnie ryby morskie, które zawierają również jod. Jajka
są niesamowicie ważne w diecie dwulatka. Zawierają żelazo, cholinę, witaminy z
grupy B i wszystkie niezbędne substancje odżywcze.
Przygotowując
potrawy dzieciom używajmy przypraw i ziół, ograniczmy solenie.
Niesamowicie
ważne jest, aby dostarczać małemu organizmowi odpowiednią ilość płynów -
1400-1900 ml. Podstawą oczywiście jest woda (niegazowana, nisko zmineralizowana
i niskosodowa). Maluszek może pić też soki owocowe lub owocowo-warzywne,
herbaty organiczne (zielona, czerwona) i ziołowe (w niewielkich ilościach).
W życiu
takiego małego człowieka wszystko się zmienia. Czas również przejść z karmienia
do samodzielnego jedzenia.
no nie będę sobą jak nie napiszę, że mleko mamy jest dla dwulatka wspaniałym źródłem m.in. energii, witamin, białek i co najważniejsze przeciwciał!
OdpowiedzUsuń